Kreatiinikinaasi, plasmasta

4517 P -CK

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Luurankolihaksen sairauksien diagnostiikka, sydänspesifisemmän CK-MBm -tutkimuksen taustatutkimus

Näyteastia

Li-hepariini-geeliputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml litium-hepariiniplasmaa. Hemolyysi kohottaa virheellisesti tuloksia. Plasma säilyy 4 tuntia huoneenlämmössä, viikon jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Plasmanäyte lähetetään huoneenlämpöisenä mikäli se on perillä 4 tunnin kuluessa näytteenotosta, muutoin kylmänä.

Menetelmä

Fotometrinen, IFCC:n suosituksen mukaan.

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Päivittäin

Yleistä

Kreatiinikinaasi on soluliman entsyymi, jota esiintyy merkittävästi vain aivoissa, luurankolihaksessa ja sydänlihaksessa. Kreatiinikinaasi katalysoi kreatiinin fosforylaatiota ja defosforylaatiota näiden kudosten energia-aineenvaihdunnassa. Eri syistä johtuva kudostuho aiheuttaa entsyymin vapautumisen solulimasta verenkiertoon.

Kreatiinikinaasi esiintyy dimeerinä. Sen tavallisimmat isoentsyymit ovat CK-MM, CK-MB ja CK-BB. Lisäksi erilaisia komplekseja eli makroentsyymejä on kuvattu (ks. CK-Isoentsyymit -tutkimus, S-CK-Is). Sydäntautien diagnostiikassa tavallisimmin käytetään spesifistä plasman CK-MB-alayksikön pitoisuutta mittaavaa tutkimusta (P-CK-MBm).

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
miehet 18-49 v 50 - 400 U/l
naiset 35 - 210 U/l
miehet yli 50 v 40 - 280 U/l

Tulkinta

Suurentuneita aktiivisuuksia tavataan mm. sydäninfarktissa, aktiivisessa vaiheessa olevassa lihasdystrofiassa, myosiitissa, akuutissa rhabdomyolyysissä ja lihastraumassa (i.m. injektiot mukaanlukien), hypotyreoosissa, kouristusten ja kovan ruumiillinen rasituksen jälkeen (mm. kestävyysurheilu).