Bilirubiini, plasmasta

4592 P -Bil

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Keltaisuuden (ikteruksen) selvittely.

Näyteastia

Li-hepariini-geeliputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml hemolysoitumatonta plasmaa. Vastasyntyneiltä 0.3 ml verta mikrogeeliputkeen. Määritys tulee tehdä mahdollisimman tuoreesta näytteestä. Plasma säilyy valolta suojattuna 4 vrk jääkaapissa. Näyte on säilytyksen ajaksi suojattava valolta, mikäli sitä ei analysoida kahdeksan (8) tunnin kuluessa. Pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Plasmanäyte lähetetään huoneenlämpöisenä, tarvittaessa valolta suojattuna.

Menetelmä

Fotometrinen, oksidaatio vanadaatilla: Oulu.

Fotometrinen, diatsoreaktio: Kokkola, Kajaani, Kemi, Rovaniemi, Kemijärvi, Inari, Sodankylä, Raahe, Kuusamo.

Fotometrinen, diatsoreaktio 3.2.2025 alkaen (aiemmin fotometrinen, oksidaatio vanadaatilla): Oulainen (Oulaskankaan laboratorio).

Tekotiheys

Päivittäin

Tulokset valmiina

Päivittäin

Yleistä

Hemoglobiinin hemin katabolia tuottaa bilirubiinia, joka siirtyy vapaana (lähinnä albumiiniin sidottuna) maksaan ja konjugoidaan siellä pääasiassa glukuronidiksi vesiliukoisuuden lisäämiseksi. Tämän jälkeen se eritetään sappinesteeseen. Tutkimuksessa mitataan plasman kokonaisbilirubiinipitoisuus (vapaa ja konjugoitu bilirubiini).

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
vastasynt 1 vrk 0 - 100 µmol/l
vastasynt. 2 vrk 0 - 200 µmol/l
vastasynt. 3-5 vrk 0 - 250 µmol/l
vastasynt. 6-20 vrk 0 - 100 µmol/l
vastasynt. 21-30 vrk 0 - 50 µmol/l
yli 30 vrk 0 - 25 µmol/l

Tulkinta

Plasman kokonaisbilirubiini voi olla suurentunut joko vapaan tai konjugoidun bilirubiinin tai molempien pitoisuuden suurenemisesta johtuen. Ks. P-Bilirubiinikonjugaatit.

Vastasyntyneiden fysiologinen hyperbilirubinemia on vapaan bilirubiinin pitoisuuden suurenemisesta johtuvaa. Likimääräiset viiteylärajat tarkoittavat täysiaikaisia vastasyntyneitä. Vastasyntyneiden hyperbilirubinemian hoidon tarve arvioidaan todellisuudessa käyrästöistä, joissa otetaan huomioon lapsen gestaatioikä (keskosuus) ja perussairaudet bilirubiinipitoisuuden lisäksi.

Huomautukset

Lisätietoa bilirubiinin tasoeroista eri menetelmien välillä: Bilirubin measurements in neonates: uniform neonatal treatment can only be achieved by improved standardization. Hulzebos et. al. Clin Chem Lab Med 2024.

Katso oman laboratoriosi menetelmätyyppi kohdasta Menetelmä. Potilaan siirtyessä hoitopaikasta toiseen pyydämme huomioimaan, että NordLabin käytössä olevissa bilirubiinimenetelmissä on tulostasolla >100 µmol/l jopa 20 %:n tasoeroja. Yleensä diatsomenetelmällä analysoitujen näytteiden bilirubiinin tulostaso on matalampi Oulussa käytössä olevaan vanadaattimenetelmään verrattuna. Tasoero on selkein vastasyntyneiden näytteissä, koska heillä bilirubiinimuotojen suhde on erilainen kuin aikuisilla. Vastasyntyneiden näytteissä diatsomenetelmä antaa noin 20 % vanadaattimenetelmää matalampaa tulostasoa. Varmistus Oulun menetelmällä ei ole tarpeen rutiininomaisesti (Raahe, Kuusamo, Oulainen) ja paikallisilla bilirubiinituloksilla voidaan tehdä hoitopäätöksiä.

Bilirubiinimenetelmän muutokset 2024-2025 aikana:

- Oulaskankaan bilirubiinin määritysmenetelmä muuttui 4.2.2025 diatsomenetelmäksi.