Orthopox virus, nukleiinihappo (kval)

4608 -PoxNhO

Indikaatio

Kliininen epäily orthopox-virusinfektiosta (esim. apinarokko, lehmärokko).

Esivalmistelu

Tutkimus tehdään alihankintana Huslab:ssa. Orthopoxvirusinfektiota, esim. apinarokkoa, epäiltäessä tulee olla etukäteen jo ennen näytteenottoa yhteydessä puhelimitse Huslabin Virologian ja immunologian laboratorioon virka-aikaan p. 040 659 2117 ja virka-ajan ulkopuolella p. 040 837 4010 / 040 837 4011.

Lisäksi NordLabin paikallista asiakaspalvelua on informoitava ennen näytteiden lähettämistä: www.nordlab.fi/ammattilaisille/ammattilaisen-avuksi/asiakaspalvelu-ammattilaisille

Lähetettä tehdessä merkitään apinarokkoepäilyssä kohtaan Perustiedot: Eristys: Apinarokkoeristys. Kohtaan Infektion työdiagnoosi/Oireet: merkitään, onko kyseessä mikä orthopoxvirusepäily, esim. apinarokkoepäily.

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: Rikotun rakkulan pohjasta tai leesiosta otetaan rakkulanestettä steriilillä dacron- tai nailontikulla hankaamalla kevyesti rakkulan pohjaa. Huom! puuvartinen tikku ei käy. Tikku laitetaan aseptisesti putken ulkopintaan koskematta viruskuljetusputkeen (esim. Copan UTM) tai vaihtoehtoisesti 1-1,5 ml steriiliä keittosuolaliuosta sisältävään tehdaspuhtaaseen kierrekorkilliseen muoviputkeen.

Diagnostiikkaa varten voidaan ottaa myös kudospala useammasta tuoreesta tai kuivuneesta rakkulasta. Kudospalat rakkuloista olisi hyvä ottaa eri kehonosista. Kudospalanäytteet laitetaan viruskuljetusputkeen tai tehdaspuhtaaseen kierrekorkilliseen muoviputkeen, johon on lisätty n.1-1,5ml steriiliä keittosuolaliuosta.

NÄYTEPUTKIEN PAKKAAMINEN: Aseta jokainen näyteputki omaan salpapussiin (esim. minigrip-pussi) tai muoviseen kierrekorkilliseen kuljetuskoteloon imutyynyn kanssa. Laita näyte uuteen muoviseen salpapussiin tai styrox-säiliöön, jossa on sopivaa sulloainetta, esim. selluloosavanua. Laita potilastietotarra näyteputken lisäksi myös päällimmäisen salpapussin päälle. Laita salpapusseihin merkintä apinarokkoepäily. Lähetä näytteet NordLabin asiakaspalveluun. HUOM! Näytteitä ei saa lähettää putkipostilla. Muista informoida asiakaspalvelua ennen näytteiden lähettämistä.

HUOM! myös mahdolliset erotusdiagnostiset näytteet (esim. -VZVNhO, -HSVNhO) ja muut potilaasta otettavat näytteet tulee pakata ja merkitä samaan tapaan niin kauan kuin apinarokkoepäily on voimassa.

Näytteet lähetetään jääkaappilämpötilassa.

Menetelmä

Nukleiinihapon osoitus PCR-tekniikalla. Apinarokkovirukselle on käytössä spesifi PCR-testi.

Tekotiheys

Tarpeen mukaan, n. 2x viikossa.

Tulkinta

Orthopoxvirus-DNA:n löytyminen näytteestä suoraan on diagnostinen löydös. Kts. myös alihankintalaboratorion ohjekirjasivu: huslab.fi/ohjekirja/4608.html

Huomautukset

Apinarokkoepäilyssä suositellaan samalla pyydettäväksi erotusdiagnostiset tutkimukset 1860 -HSVNhO ja 1781 -VZVNhO. Jokaiselle pyynnölle tarvitaan oma näyteputki. Näytteet pakataan ja lähetetään samoin varotoimin kuin -PoxNhO näytteet.

Lisäksi apinarokkoepäilypotilaasta voidaan ottaa vasta-ainetutkimus 4609 S-PoxAb sekä vakavaoireisista potilaista tarvittaessa tutkimukset P-CRP-VT, aB-VKTeho ja B-BaktVi. Nämä tutkimukset ovat toistaiseksi käytössä vain OYS:ssa ja keskussairaaloissa otettaville näytteille.

HUOM! Muita laboratoriotutkimuksia ei työturvallisuussyistä tehdä niin kauan kuin apinarokkoepäily on voimassa.

Tilattavissa on myös tutkimuspaketti 8157 -PoxTut (Huslab:ssa tutkimusnimike 15392 -PoxPAK), jota voidaan käyttää, mikäli se todetaan Huslabin konsultaation jälkeen tarpeelliseksi.