Orthopox virus, nukleiinihappo (kval)

4608 -PoxNhO

Indikaatio

Kliininen epäily orthopox-virusinfektiosta, esim. m-rokko (ent.apinarokko), lehmärokko.

Esivalmistelu

Orthopoxvirus-diagnostiikkaa m-rokkoepäilyssä pyydetään ainoastaan infektiolääkärin/lasten infektiolääkärin konsultaation jälkeen.

Tutkimus tehdään alihankintana Huslab:ssa. Huom! Orthopoxvirusinfektiota, esim. m-rokkoa, epäiltäessä tulee olla etukäteen jo ennen näytteenottoa yhteydessä puhelimitse Huslabin Virologian ja immunologian laboratorioon virka-aikaan p. 040 659 2117 ja virka-ajan ulkopuolella p. 040 837 4010 / 040 837 4011.

Lisäksi NordLabin paikallista Näytteiden vastaanottoa / laboratoriota on informoitava ennen näytteiden lähettämistä: www.nordlab.fi/ammattilaisille/ammattilaisen-avuksi/asiakaspalvelu-ammattilaisille

Lähetettä tehdessä merkitään m-rokkoepäilyssä kohtaan Perustiedot: Eristys: M-rokkoeristys. Kohtaan Infektion työdiagnoosi/Oireet: merkitään, mikä orthopoxvirusepäily on kyseessä, esim. m-rokkoepäily.

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: Rikotun rakkulan pohjasta tai leesiosta otetaan rakkulanestettä steriilillä dacron- tai nailontikulla hankaamalla kevyesti rakkulan pohjaa. Huom! puuvartinen tikku ei käy. Tikku laitetaan aseptisesti putken ulkopintaan koskematta viruskuljetusputkeen (esim. Copan UTM) tai vaihtoehtoisesti 1-1,5 ml steriiliä keittosuolaliuosta sisältävään tehdaspuhtaaseen kierrekorkilliseen muoviputkeen.

Diagnostiikkaa varten voidaan ottaa myös kudospala useammasta tuoreesta tai kuivuneesta rakkulasta. Kudospalat rakkuloista olisi hyvä ottaa eri kehonosista. Kudospalanäytteet laitetaan viruskuljetusputkeen tai tehdaspuhtaaseen kierrekorkilliseen muoviputkeen, johon on lisätty n.1-1,5ml steriiliä keittosuolaliuosta.

NÄYTEPUTKIEN PAKKAAMINEN: HUOM! Kaikki potilaasta otettavat näytteet (myös mahdolliset erotusdiagnostiset näytteet, esim. -VZVNhO, -HSVNhO, ja muut potilaasta otettavat näytteet) tulee pakata ja merkitä tämän ohjeen mukaisesti niin kauan kuin m-rokkoepäily on voimassa.

Aseta jokainen näyteputki omaan salpapussiin (esim. minigrip-pussi) tai muoviseen kierrekorkilliseen kuljetuskoteloon imutyynyn kanssa. Laita näyte uuteen muoviseen salpapussiin tai styrox-säiliöön, jossa on sopivaa sulloainetta, esim. selluloosavanua. Laita potilastietotarra näyteputken lisäksi myös päällimmäisen salpapussin päälle. Laita salpapusseihin merkintä m-rokkoepäily. Lähetä näytteet NordLabin asiakaspalveluun.

HUOM! Näytteitä ei saa lähettää putkipostilla. Muista informoida asiakaspalvelua ennen näytteiden lähettämistä.

Näytteet lähetetään jääkaappilämpötilassa.

Menetelmä

Nukleiinihapon osoitus PCR-tekniikalla. M-rokkovirukselle on käytössä spesifi PCR-testi.

Tekotiheys

Tarpeen mukaan, n. 2x viikossa.

Tulkinta

Orthopoxvirus-DNA:n löytyminen näytteestä suoraan on diagnostinen löydös. Kts. myös alihankintalaboratorion ohjekirjasivu: huslab.fi/ohjekirja/4608.html

Huomautukset

M-rokkoepäilyssä suositellaan samalla pyydettäväksi erotusdiagnostiset tutkimukset 1860 -HSVNhO ja 1781 -VZVNhO. Jokaiselle pyynnölle tarvitaan oma näyteputki. Näytteet pakataan ja lähetetään samoin varotoimin kuin -PoxNhO näytteet.

Lisäksi m-rokkoepäilypotilaasta voidaan ottaa vasta-ainetutkimus 4609 S-PoxAb sekä vakavaoireisista potilaista tarvittaessa seuraavat tutkimukset: P-CRP (OYS:ssa P-CRP-PT 12000), verikaasut aB-VKTeho (OYS:ssa aB-VeKaPT4 12011), P-Krea (OYS:ssa Krea sisältyy tutkimukseen aB-VeKaPT4) ja veriviljely B-BaktVi. Nämä tutkimukset ovat toistaiseksi käytössä vain OYS:ssa ja keskussairaaloissa otettaville näytteille noudattaen Toiminta NordLabin laboratorioissa apinarokkoepäilyssä-ohjeen mukaisia varotoimia. Tarvittaessa potilaalle annetaan potilaan oman veriryhmän mukaisia punasoluja tai jos veriryhmä ei ole tiedossa, niin siinä tapauksessa O RhD neg punasoluja, sopivuustutkimuksia ei tehdä.

HUOM! Mikäli muita laboratoriotutkimuksia on välttämätöntä ottaa, ne tulee pakata ja merkitä samoin varotoimin kuin -PoxNhO-näytteet. Niitä ei tehdä työturvallisuussyistä niin kauan kuin apinarokkoepäily on voimassa.

Tilattavissa on myös tutkimuspaketti 8157 -PoxTut (Huslab:ssa tutkimusnimike 15392 -PoxPAK), jota voidaan käyttää, mikäli se todetaan Huslabin konsultaation jälkeen tarpeelliseksi.