Prostataspesifinen antigeeni, vapaa, osuus, seerumista

4637 S -PSA-SUH

Osatutkimukset

S -PSA-T
S -PSA-V/T
S -PSA-V_

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Eturauhasen sairauksien, erityisesti eturauhassyövän, diagnostiikka ja seuranta.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 3 ml laskimoverta. Eroteltu seerumi säilyy 2 vrk jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Näyte voidaan lähettää kokoverenä tai eroteltuna seerumina huoneenlämmössä, mikäli näyte on perillä saman työpäivän aikana. Eroteltu seeruminäyte lähetetään kylmälähetyksenä, mikäli perillä 2 vrk:n sisällä, muutoin pakastettuna.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Prostataspesifinen antigeeni (PSA) on kallikreiinin kaltainen seriiniproteaasi, jonka molekyylipaino on noin 34 kDa. PSA pilkkoo sperman geeliä muodostavia proteiineja, jolloin sperman viskositeetti pienenee. PSA:ta muodostuu eturauhasen rauhasepiteelisoluissa. Verenkierrossa PSA:ta esiintyy vapaana ja proteiineihin (mm. alfa-antikymotrypsiiniin) sitoutuneessa muodossa. PSA:n puoliintumisaika plasmassa on varsin pitkä (noin 2 vuorokautta). Normaalisti seerumissa tavataan vähäisiä määriä PSA:ta. Eturauhasen sairauksissa tavataan suurempia pitoisuuksia.

Tulkinta


Viiteväli
aikuiset miehet
ikäryhmä v kokonais-PSA ug/l V/T suhde %
alle 50 alle 2.5 yli 15
50-59 alle 3.5 yli 15
60-69 alle 4.5 yli 15
70- alle 6.5 yli 15

Vastauksena annetaan aina kokonais-PSA-tulos (S-PSA-T). Kokonais-PSA-pitoisuudet yli 10 µg/l viittaavat jo sinänsä eturauhassyöpään. On kuitenkin huomattava, että prostatahyperplasian, tulehduksen, tuseerauksen, biopsianoton tms. yhteydessä kokonais-PSA-pitoisuudet voivat olla muistakin syistä suurentuneita.

Vapaan ja kokonais-PSA:n suhde (S -PSA-V/T) vastataan vain silloin, kun kokonais-PSA-pitoisuus on tulkinnallisesti epävarmemmalla alueella 2.5 - 10.0 µg/l. Prostatasyöpäpotilailla vapaan PSA:n osuus kokonais-PSA:sta (V/T x 100) on keskimäärin noin 15 %, kun se terveillä ja prostatahyperplasiapotilailla on keskimäärin noin 30 %. Vaihtelualue on kuitenkin laaja. V/T-suhde on epävarma, kun kokonais-PSA-pitoisuus on alle 2.5 µg/l. Tulokset viittaavat vahvasti syöpään, kun kokonais-PSA-pitoisuus on 2.5 - 10.0 µg/l ja V/Tsuhde on alle 15 %. Sen sijaan, jos kokonais-PSA-pitoisuus on 2.5 -10.0 µg/l ja V/T-suhde on yli 25 %, syövän todennäköisyys on pieni. Jos potilaalla on iso hyperplastinen prostata, syövän mahdollisuutta ei voi sulkea pois, vaikka V/T-suhde olisikin suuri (yli 25 %).