Prostataspesifinen antigeeni, vapaa, osuus, seerumista
4637 S -PSA-SUH
Osatutkimukset
Tiedustelut
Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi
Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911
Indikaatio
Eturauhasen sairauksien, erityisesti eturauhassyövän, diagnostiikka ja seuranta.
Näyteastia
Seerumi-geeliputki 5 mlNäytteen käsittelyohjeet
NÄYTE: 3 ml laskimoverta. Eroteltu seerumi säilyy 2 vrk jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.
LÄHETYS: Näyte voidaan lähettää kokoverenä tai eroteltuna seerumina huoneenlämmössä, mikäli näyte on perillä saman työpäivän aikana. Eroteltu seeruminäyte lähetetään kylmälähetyksenä, mikäli perillä 2 vrk:n sisällä, muutoin pakastettuna.
Menetelmä
Immunokemiluminometrinen.
Tekotiheys
ArkipäivisinTulokset valmiina
Seuraavana arkipäivänä
Yleistä
Prostataspesifinen antigeeni (PSA) on kallikreiinin kaltainen seriiniproteaasi, jonka molekyylipaino on noin 34 kDa. PSA pilkkoo sperman geeliä muodostavia proteiineja, jolloin sperman viskositeetti pienenee. PSA:ta muodostuu eturauhasen rauhasepiteelisoluissa. Verenkierrossa PSA:ta esiintyy vapaana ja proteiineihin (mm. alfa-antikymotrypsiiniin) sitoutuneessa muodossa. PSA:n puoliintumisaika plasmassa on varsin pitkä (noin 2 vuorokautta). Normaalisti seerumissa tavataan vähäisiä määriä PSA:ta. Eturauhasen sairauksissa tavataan suurempia pitoisuuksia.
Tulkinta
Viiteväli
aikuiset miehet
ikäryhmä v kokonais-PSA ug/l V/T suhde %
alle 50 alle 2.5 yli 15
50-59 alle 3.5 yli 15
60-69 alle 4.5 yli 15
70- alle 6.5 yli 15
Vastauksena annetaan aina kokonais-PSA-tulos (S-PSA-T). Kokonais-PSA-pitoisuudet yli 10 µg/l viittaavat jo sinänsä eturauhassyöpään. On kuitenkin huomattava, että prostatahyperplasian, tulehduksen, tuseerauksen, biopsianoton tms. yhteydessä kokonais-PSA-pitoisuudet voivat olla muistakin syistä suurentuneita.
Vapaan ja kokonais-PSA:n suhde (S -PSA-V/T) vastataan vain silloin, kun kokonais-PSA-pitoisuus on tulkinnallisesti epävarmemmalla alueella 2.5 - 10.0 µg/l. Prostatasyöpäpotilailla vapaan PSA:n osuus kokonais-PSA:sta (V/T x 100) on keskimäärin noin 15 %, kun se terveillä ja prostatahyperplasiapotilailla on keskimäärin noin 30 %. Vaihtelualue on kuitenkin laaja. V/T-suhde on epävarma, kun kokonais-PSA-pitoisuus on alle 2.5 µg/l. Tulokset viittaavat vahvasti syöpään, kun kokonais-PSA-pitoisuus on 2.5 - 10.0 µg/l ja V/Tsuhde on alle 15 %. Sen sijaan, jos kokonais-PSA-pitoisuus on 2.5 -10.0 µg/l ja V/T-suhde on yli 25 %, syövän todennäköisyys on pieni. Jos potilaalla on iso hyperplastinen prostata, syövän mahdollisuutta ei voi sulkea pois, vaikka V/T-suhde olisikin suuri (yli 25 %).