TSH-reseptori, vasta-aineet, seerumista

4965 S -TSHRAb

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Hypertyreoosin (Basedowin/Graves'in taudin) diagnostiikka ja hoidon seuranta. Eksoftalmian erotusdiagnostiikka.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

Mittaukseen käytetään 0,5 ml seerumia, minimimäärä 0,2 ml. Pikkulapsilla ihopistosnäyte kelpaa, jos seerumin määrä on riittävä. Näyte säilyy 2 - 3 vrk jääkaapissa ja pakastettuna kuukausia (pakastetun näytteen lähetys pakastettuna).

LÄHETYS: Näyte lähetetään huoneenlämmössä.

Menetelmä

Kilpaileva entsyymi-immunoassay, jolla mitataan seerumin vasta-aineiden kykyä estää leimatun TSHR-vasta-aineen sitoutumista TSH-reseptoriin.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulokset valmiina

Kymmenen arkipäivän kuluessa

Yleistä

Tyreotropiini (TSH) on aivolisäkkeen etulohkon tuottama glykoproteiinihormoni, jonka eritys on kilpirauhashormonien kanssa negatiivisessa palautejärjestelmässä.TSH lisää kilpirauhashormonien tuotantoa, nämä puolestaan hillitsevät TSH:n tuotantoa. Autoimmuunitiloissa saattaa kehittyä kilpirauhasen TSH-reseptoriin sitoutuvia vasta-aineita, jotka kiihdyttävät tai estävät kilpirauhasta. Ne eivät ole normaalin palautesäätelyn alaisia, ja siksi ne voivat aiheuttaa kilpirauhasen liikatoimintaa tai harvemmin vajaatoimintaa.

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
kaikki alle 2.9 IU/L

Tulkinta

Negatiivinen < 2,9 IU/l Raja-arvo 2,9 - 3,3 IU/l Positiivinen > 3.3 IU/l. Huomaa, että raja-arvopitoisuudet ovat lähellä menetelmän analyyttistä herkkyysrajaa, joten matalilla tasoilla (alle 5 IU/l) pitoisuuksissa voi esiintyä vaihtelua.

TSH-reseptoria (TSHR) stimuloivat vasta-aineet sitoutuvat kilpirauhasen TSH-reseptoriin, ja lisäävät solujen kilpirauhashormonituotantoa. Seurauksena on hypertyreoosi (Basedowin/Graves'in tauti). Aktiivisessa Basedowin taudissa suurimmalla osalla potilaista on näitä vasta-aineita. On myös TSH-reseptoriin sitoutuvia vasta-aineita, jotka estävät TSH-reseptorin toimintaa. Ne puolestaan voivat aiheuttaa atrofisen autoimmuunityreoidiitin ja hypotyreoosin Joillakin potilailla sitoutuvilla vasta-aineilla ei ole kilpirauhasen toimintaa kiihdyttäviä eikä myöskään estäviä vaikutuksia. TSHRAb-tutkimus osoittaa vasta-aineiden olemassaolon, mutta ei erota toisistaan vaikutuksiltaan erilaisia vasta-aineita.

TSHRAb-tutkimusta voidaan käyttää myös hoidon seurantaan. Korkeana pysyvä vasta-ainetaso huolimatta annetusta tyreostaattihoidosta, voi viitata taudin uudelleen aktivoitumiseen. Raskauden aikana hypertyreoosin hoidon seuranta TSHRAb-tutkimuksella on erityisen tärkeää. Äidin seerumissa olevat TSH-reseptorivasta-aineet läpäisevät istukan, ja vaikka äiti olisi eutyreoottinen, ne voivat aiheuttaa sikiölle ja vastasyntyneelle hypertyreoosin (tai joskus hypotyreoosin). Eksoftalmian selvittelyssä kohonnut TSHRAb-arvo voi olla ensimmäinen merkki Basedowin taudista.

Viitealue on peräisin menetelmän valmistajalta.

Viitteet Barbesino G & Tomer Y. Clinical Utility of TSH Receptor Antibodies. J Clin Endocrinol Metab. 2013 98:2247-55.

Bucci I ym. Thyroid-Stimulating Hormone Receptor Antibodies in Pregnancy: Clinical Relevance. Front Endocrinol 2017 8:137