Hemoglobiini-A1c, verestä

6128 B -HbA1c

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Veren glukoosin pitkäaikaistasapainon seuranta, diabeteksen diagnostiikka

Näyteastia

EDTA-putki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 1 ml laskimoverta EDTA-putkeen. Näyte säilyy jääkaapissa 7 vrk.

LÄHETYS: Kokoverinäyte lähetetään huoneenlämpöisenä.

Menetelmä

Fotometrinen, entsymaattinen.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraavana arkipäivänä

Yleistä

Aikuisen hemoglobiinista yli 90 % on hemoglobiini A:ta (HbA). Kun glukoosi liittyy HbA:han, muodostuu glykoitunut hemoglobiini (HbA1c). Hemoglobiini glykoituu kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe on nopea ja palautuva. Toisessa vaiheessa glukoosin ja hemoglobiinin välinen sidos stabiloituu ja syntynyt lopputuote säilyy punasolun hajoamiseen saakka. Glykoituneen hemoglobiinin taso kuvastaa veren glukoosipitoisuutta edeltävän 2-3 kuukauden ajalta, tosin viimeisen kuukauden glukoositasapaino vaikuttaa tulokseen eniten. B-HbA1c-tasot muuttuvat hitaasti punasolujen uusiutuessa, minkä vuoksi arvon tiheä kontrollointi ei ole järkevää

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
kaikki 20 - 42 mmol/mol

Tulkinta

Diabetes: B-HbA1c-taso yli 48mmol/mol on diagnostinen tyypin 2 diabetekselle. Diabeetikon hoidon tavoitteena on B-HbA1c alle 53 mmol/mol.

Virhelähteitä: Punasolujen elinikään vaikuttavat sairaudet ovat yleisin B-HbA1c:n virhelähde. Punasolujen iän lyhentyessä (esim hemolyysi, vuodot, punasolunsiirrot terveeltä luovuttajalta) HbA1c-tasot ovat todellista glukoositasapainoa matalampia. Punasolujen iän pidentyessä (raudanpuuteanemia, pernan poiston jälkitila, polysytemia, aplastinen anemia) HbA1c-tasot ovat todellista glukoositasapainoa korkeampia. Toinen yleinen virhelähde on krooninen munuaisten vajaatoiminta, jossa HbA1c-taso yleensä on todellista glukoositasapainoa matalampi. Jos omamittausten tulokset ovat ristiriidassa HbA1c-tason kanssa, tulisi ensisijaisesti toimia omamittausten perusteella ja arvioida mahdollisia HBA1c-mittauksen virhelähteitä.

Hyvä tietää: Normaali HbA1c-taso ei poissulje diabetesta. Riskiryhmillä varhaisen diabeteksen diagnostiikassa tulisi edelleen käyttää ensisijaisesti sokerirasituskoetta (Pt-Gluk-R1, raskauden aikana Pt-Glu-R6)). HbA1c-tasoa ei tule käyttää tyypin 1 diabeteksen tai raskausdiabeteksen diagnostiikassa, koska etenkin hyvin nopeasti alkavassa taudissa se voi olla virheellisen matala potilaan kliiniseen tilaan nähden.