S -Hepariinitrombosytopeniatutkimus, funktionaalinen

6234 S -HepFu

Esivalmistelu

Jos sähköistä lähetettä ei voida toimittaa pyynnön mukana, liitä näytteen mukaan erillinen lähete

fimlab.fi/wp-content/uploads/trombosyyttitutkimukset.pdf

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml (geeliputki ei käy)

Näytteen käsittelyohjeet

3 ml kokoverta seerumiputkeen. Näyte suositellaan otettavaksi aikaisintaan 6 tunnin kuluttua hepariinin annosta. Jos näyte otetaan arteriakanyylistä, tulee ensin ottaa n. 10 ml:n hukkanäyte ja varsinainen näyte vasta sen jälkeen.

Säilytys ja kuljetus huoneenlämmössä kokoverenä. Tarvittaessa näytettä voi säilyttää viikonlopun tai arkipyhien yli jääkaapissa. LÄHETYSOSOITE: Fimlab, Pääkaupunkiseudun Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio, Vernissakatu 1, 01300 Vantaa.

HIPA-varmistustestiä voidaan tehdä vain ti-pe (ei maanantaisin eikä arkipyhien jälkeisinä päivinä). Jotta tutkimus ei viivästyisi, olisi Fimlabiin hyvä ilmoittaa saapuvasta näytteestä ja sen saapumisajankohdasta klo 14 mennessä, jotta tutkimus on mahdollista tehdä seuraavana päivänä.

Tekotiheys

tulos valmiina yleensä klo 16 mennessä

Yleistä

Jos hepariinihoidossa olevalla potilaalla trombosyyttien määrä alenee, tulisi herätä epäily hepariinin aiheuttamasta trombosytopeniasta (HIT), mikä on vakava immunologinen haittavaikutus, johon liittyy valtimo- tai laskimotukostaipumus. HIT:n diagnoosi perustuu kliinisiin löydöksiin ja laboratoriomäärityksiin. B-HeparTP-tutkimuksessa osoitetaan potilaan plasmassa olevat hepariinin indusoimat vasta-aineet (anti-heparin-PF4 antibodies) potilaan plasmasta kemiluminesenssimenetelmällä. Negatiivinen B-HeparTP-tutkimuksen tulos sulkee pois suurella todennäköisyydellä HIT-epäilyn. Mitä suurempi on vasta-aine pitoisuus, sitä suurempi on HIT:n ja tukosten todennäköisyys. Kaikissa tapauksissa vasta-aineet eivät kuitenkaan pysty aktivoimaan trombosyyttejä, eikä siten aiheuttamaan HIT:ä. Positiivinen B-HeparTP tutkimus voidaan varmentaa tarvittaessa funktionaalisella HIPA (heparin-induced platelet activation test)-menetelmällä. HIPA-tutkimuksessa varmistetaan, että kyseiset vasta-aineet pystyvät myös aktivoimaan trombosyyttejä hepariinin läsnäollessa, ja siten yhdessä kliinisten löydösten kanssa voidaan varmentaa HIT-diagnoosi. S-HepFu tutkimuksen tarpeesta suositellaan konsultoimaan sisätautihematologia.

S-HepFu (HIPA)-tutkimus tehdään alihankintalaboratoriossa, katso tarkemmin: fimlab.fi/tutkimus/6168

Tulkinta

Katso alihankintalaboratorion ohjekirja

fimlab.fi/tutkimus/6168