Dermatofyytit, nukleiinihappo (kval)

6371 -DermNhO

Osatutkimukset

-CalbNhO
-TrubNhO
-EfloNhO
-TintNhO
-TtonNhO
-TmenNhO
-TvioNhO
-TbenNhO
-TverNhO
-McanNhO
-MaudNhO

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Epäily pinnallisesta (iho, kynsi, karvoitusalueet) sieni-infektiosta.

Esivalmistelu

Mikrobiologian lähete www.nordlab.fi/wp-content/uploads/2022/03/mikrobiologian_ja_immunologian_tutkimusten_lahetelomake_0.pdf Lähetteessä tulee mainita: kliininen diagnoosi ja kysymyksenasettelu.

Näyteastia

Kierrekorkillinen purkki

Näytteen käsittelyohjeet

ENNEN NÄYTTEENOTTOA: Sienilääkityksellä ei ole vaikutusta -DermNhO tutkimukseen. Näytteenottoalue on puhdistettava kontaminoivista mikrobeista pyyhkimällä se 80-prosenttisella alkoholilla.

IHO: Leviämässä olevan ihottuma-alueen reunalta (terveen ja sairaan alueen rajalta), ei keskeltä, raaputetaan tehdassteriilillä veitsellä RUNSAASTI hilsettä kuivaan steriiliin astiaan (kierrekorkilliseen purkkiin). Jos infektioalueella on rakkuloita, niiden katto irrotetaan atuloilla ja saksilla mukaan näytteeksi.

KYNNET: Näyte otetaan sienen etenemisvyöhykkeestä terveen ja sairaan alueen rajalta kynsilevyn alapinnasta. Kynnen kärkiosa ja terveet pintakerrokset poistetaan kynsipihdeillä tai vuolemalla ohuita lastuja veitsellä. Näytteeksi leikataan viallista kynttä tai kynsilevyn pohjakerrosta. Näyte lähetetään kuivana tehdassteriilissä astiassa (kierrekorkillinen purkki).

HIUSPOHJA JA PARTA: Näytteeksi otetaan nypittyjen/leikattujen hiusten/parran tyviosia juurineen (ainakin 10 karvaa, hiuksista n. 1-2 cm pituisia tyviosia). Lisäksi ihottuma-alueen reunasta raaputetaan tehdassteriilillä veitsellä näytteeksi runsaasti hilsettä. Näytteet lähetetään kuivana tehdassteriilissä astiassa mikrobiologian laboratorioon.

Näytteiden säilytys ja kuljetus huoneenlämmössä. Näytteet toimitettava serologian laboratorioon 3 vrk:n sisällä näytteenotosta.

Menetelmä

Nukleiinihapon osoitus multiplex-PCR -menetelmällä.

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

Viikon sisällä näytteen saapumisesta laboratorioon.

Yleistä

Pinnallisten sieni-infektioiden (iho, kynsi, karvoitusalueet) diagnostiikkaan suosittelemme ensisijaisesti -DermNhO-tutkimusta. Huom! NhO-menetelmät osoittavat myös kuolleesta sienestä peräisin olevaa DNA:ta, joten DermNhO-tutkimusta ei voida käyttää hoidon seurantaan.

-DermNhO tutkimus tunnistaa seuraavat hiiva- ja silsasienet:

Candida albicans (-CalbNhO), Trichophyton interdigitale (-TintNhO), Trichophyton rubrum/Trichophyton soudanense (-TrubNhO), Trichophyton tonsurans (-TtonNhO), Trichophyton mentagrophytes (-TmenNhO), Trichophyton violaceum (-TvioNhO), Trichophyton benhamiae (-TbenNhO), Trichophyton verrucosum (-TverNhO), Microsporum canis/Microsporum ferrugineum (-McanNhO), Microsporum audouinii (-MaudNhO), Epidermophyton floccosum (-EfloNhO)

Sk-SienVi-tutkimusta tulee käyttää, jos epäillään -DermNhO-tutkimukseen kuulumattoman sienen aiheuttamaa infektiota.

Tulkinta

Tulos vastataan positiivinen/negatiivinen kunkin yksittäisen mikrobin suhteen. Normaalisti negatiivinen.

Testi tunnistaa T.rubrum ja T. soudanense lajit, mutta ei erottele niitä toisistaan. T.soudanense löydös on mahdollinen lähinnä hiuspohjan näytteissä. Hiuspohjan -TrubNhO positiivisiin tuloksiin lisätään lausunto "Trichophyton rubrum/Trichophyton soudanense positiivinen"

Testi tunnistaa M.canis ja M.ferrugineum lajit, mutta ei erottele niitä toisistaan. -McanNhO positiivisiin tuloksiin lisätään lausunto "Microsporum canis/Microsporum ferrugineum positiivinen".