Testosteroni, vapaa, laskettu, seerumista

6451 S -TestoVL

Osatutkimukset

S -SHBG
S -Testo

Tiedustelut

Asiakaspalvelu terveydenhuollon ammattilaisille:
Puhelin 030 660 6767
Sähköposti asiakaspalvelu@nordlab.fi

Asiakaspalvelu potilaille: 08 2377 8911

Indikaatio

Miehet: hypogonadismi, impotenssi, spermatogeneesin häiriöt. Pojat: puberteetin häiriöt. Naisilla, tytöillä ja prepubertaalisilla pojilla tulisi käyttää tutkimusta 11785 S -TesMSVL.

Esivalmistelu

Näyte suositellaan otettavaksi klo 7-9. Jos mahdollisen hormonihoidon vaikutukset halutaan eliminoida, tulee lääkitys lopettaa ainakin kuukausi ennen näytteenottoa.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml seerumia. Seerumi säilyy 2 vrk huoneenlämmössä, 1 vko jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. Näyte sentrifugoitava 2h kuluessa näytteenotosta. LÄHETYS: Seeruminäyte lähetetään huoneenlämpöisenä mikäli perillä 2 vrk:n kuluessa, kylmänä mikäli perillä 1 vko:n kuluessa, muutoin pakastettuna.

Menetelmä

S -TestoVL: laskennallinen suure.

S -Testo: Immunokemiluminometrinen.

S -SHBG: Immunokemiluminometrinen.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulokset valmiina

Seuraava arkipäivä.

Viitearvot

Ikä/sukupuoli Viiteväli Yksikkö
miehet 155 - 800 pmol/l

Tulkinta

Testosteronista n. 2-3% on vapaata, biologisesti aktiivista hormonia. Loput testosteronista on pääosin sitoutuneena proteiiniin. Pääasialliset sitojaproteiinit ovat albumiini ja sukupuolihormoneja sitova globuliini (SHBG). SHBG syntetisoituu maksassa ja sen pitoisuuteen vaikuttavat useat tekijät. SHBG-tasoa kohottavat raskaus, estrogeenit (e-pillerit) ja hypertyreoosi ja sitä laskevat hyperandrogenismi (testosteroni), obesiteetti ja hypotyreoosi. Kokonaistestosteronitaso riippuu suuresti verenkierron SHBG-tasosta, sen testosteronin sitomiseen perustuvan "varastointiominaisuuden" takia. Koska hyperandrogenismi naisilla laskee seerumin SHBG-tasoa, kokonaistestosteronitaso antaa usein väärän kuvan androgeenivaikutuksesta. Vapaa testosteroni kuvaa etenkin naisilla testosteronin biologista aktiviteettia paremmin kuin seerumin testosteronin kokonaispitoisuus. Miehillä seerumin SHBG-pitoisuus kohoaa iän mukana. Siksi kokonaistestosteroni ei aina paljasta alkavaa hypogonadismia.