Immunologisen määrityksen häiriötekijän selvitys

6614 -Imm-Ong

Indikaatio

Tutkimusta voi käyttää tilanteissa, joissa toistuvasti korkea TSH-pitoisuus ei sovi kliiniseen kuvaan ja on ristiriidassa T4-V:n kanssa. Huomattakoon, että vaikeat akuutit infektiot (virus tai bakteerit), tiheästi toistuvat hengitystieinfektiot, sekä tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa epätyypillisesti käyttäytyviä kilpirauhasarvoja (mm. ei-kilpirauhasperäinen sairaus).

Mikäli 11981 TSHeri (11982 TSHeri2) tutkimuksen jälkeen TSH-tuloksen tulkinta jää vielä epäselväksi, 6614 -Imm-Ong alihankintatutkimus on tarjolla erikoissairaanhoidossa.Huom. Pyydettäessä 6614 -Imm-Ong-tutkimus, lisätietona pyydetään P -TSH-määritys. -Imm-Ong-menetelmällä voidaan näytteestä poistaa heterofiilisten vasta-aineiden häiritsevyyttä, mutta tutkimus ei kuitenkaan poissulje muiden häiritsevien tekijöiden, kuten harvinaisen makro-TSH:n mahdollista olemassaoloa.

Esivalmistelu

Jos P -TSH on viitearvojen sisällä, on -Imm-Ong tarpeeton.

Näyteastia

Li-hepariini-geeliputki 5 ml

Näytteen käsittelyohjeet

NÄYTE: 3 ml laskimoverta tai lähetettäessä 1 ml plasmaa. Synnynnäisen hypotyreoosin seulonnassa vastasyntyneiden näytteet voidaan tarvittaessa ottaa mikronäyteputkiin (laboratorion tarvitsema minimimäärä on tällöin 0,5 ml plasmaa, joka edellyttää vähintään 1 ml verta). Plasma säilyy yhden vuorokauden huoneenlämmössä ja yhden viikon jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna.

LÄHETYS: Plasmanäyte lähetetään huoneenlämpöisenä mikäli perillä yhden vuorokauden aikana, muuten kylmänä.

Tulkinta

Häiritsevien immunologisten tekijöiden vaikutukset ovat hyvin harvinaisia (alle 1%), eikä menetelmiä, joilla spesifisesti pystytään osoittamaan häiritsevän tekijän läsnäolo, ole käytettävissä. Eri valmistajien TSH-menetelmien välillä voi olla eroa herkkyydessä näytteen mahdollisesti sisältämälle häiritsevälle tekijälle, joka vaikuttaa TSH-tulokseen. Tarjoamme kliiniseen käyttöön TSH-määrityksen eri valmistajan immunokemiallisella menetelmällä tutkimusnimikkeillä 11981 TSHeri Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella ja 11982 TSHeri2 Kainuun, Keski-Pohjanmaan ja Lapin hyvinvointialueilla.

TSH-tuloksen selvittelyssä suosittelemme seuraavaa algoritmiä: www.nordlab.fi/wp-content/uploads/2024/05/TSH-algoritmi.pdf

NordLab alueella 6614 -Imm-Ong alihankintatutkimus (jonka yhteydessä pyydetään P -TSH-tutkimus) on tarjolla vain erikoissairaanhoidossa, mikäli TSHeri (TSHeri2) tutkimuksen jälkeen TSH-tuloksen tulkinta jää vielä epäselväksi.

Lisätietoa -Imm-Ong-tutkimuksesta Kilpirauhasen vajaatoiminnan Käypä hoito -suosituksesta ja alihankintalaboratorion ohjekirjasta:

diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=20561

Viitteet: Kilpirauhasen vajaatoiminta. Käypä hoito suositus 1.3.2024 www.kaypahoito.fi/hoi50133